Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Απεχθές χρέος και Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους

Εδώ και μήνες ακούμε αριστερά και δεξιά την φράση "απεχθές χρέος"... Τί είναι όμως το απεχθές χρέος και πως αυτό συνδέεται με την Ελλάδα και με την Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους?


Στη βάση του το απεχθές χρέος είναι το χρέος το οποίο καλείται να πληρώσει ο λαός ενώ δεν φταίει αυτός για τη δημιουργία του. Για να χαρακτηριστεί ένα χρέος ως "απεχθές" πρέπει να πληρεί 3 προϋποθέσεις:

  1. Το καθεστώς της χώρας να προχώρησε στη σύναψη δανείου χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση του λαού.
  2. Τα χρήματα από το δάνειο να σπαταλήθηκαν σε δραστηριότητες που δεν ωφέλησαν τους πολίτες της χώρας
  3. Ο πιστωτής/δανειστής να ήταν ενήμερος για την προϋπόθεση 2 αλλά να επέδειξε αδιαφορία η οποία εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του.
    H Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους είναι μια πρωτοβουλία πολιτών η οποία έχει ως σκοπό αφενός την εύρεση των ηθικών αυτουργών που έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το τέλμα και αφετέρου (και επί της παρούσης πιο σημαντικό) να προσδιοριστεί πως δημιουργήθηκε το χρέος και ποιο μέρος αυτού του χρέους πρέπει να πληρώσουμε και ποιο όχι (απεχθές χρέος). Πάγια αρχή των ανθρώπων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι η επιτροπή που θα σχηματιστεί να είναι εξωκοινοβουλευτική (για ευνόητους λόγους).

    Όλοι μας ακούμε για χρέος, όλοι κάνουμε εικασίες για το πως προέκυψε αλλά κανείς δεν γνωρίζει με λεπτομέρειες το "τί και πώς". Πολύ απλά γιατί δεν συμφέρει το πολιτικό κατεστημένο. Είναι πολύ πιθανό, η παραπάνω πρωτοβουλία να προκαλέσει την αποδόμηση του πολιτικού κατεστημένου. Σε αυτό το σημείο θα αναφερθώ στο ποίημα του Παλαμά "Ο Γκρεμιστής"... "Των πρωτογέννητων καιρών η πλάση με τ' αγρίμια ξανάρχεται. Καλώς να ρθή. Γκρεμίζω την ασκήμια."


    Κλείνοντας θα ήθελα να σας παροτρύνω να υπογράψετε κι εσείς διαδικτυακά την πρωτοβουλία στον παρακάτω σύνδεσμο. Είναι καθήκον όλον μας.

    Πρωτοβουλία για την Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους

    2 σχόλια:

    1. Αντι για δικα μου λόγια, στέλνω τα λόγια ενός φίλου:

      «το δάνειο όταν δίνεται κι ο δανειστής ευθύνεται. όλοι τους γνώριζαν ότι εκτός από την ληστεία των δανείων από τις ληστρικές συμβάσεις των πολυεθνικών και τη ληστεία των πολιτικών, γνώριζαν ότι τα δάνεια χρησιμοποιούντο στην κατανάλωση, με αποκλειστικό και μόνο σκοπό την απομάκρυνση της δυσαρέσκεια των πολιτών και την πολιτική καθυπόταξη και τον εγκλωβισμό τους στα κυβερνητικά κόμματα. Και αυτά τα γνώριζαν όλοι οι δανειστές.

      Εκτός βεβαίως, αυτού του γεγονότος υπάρχει και η πολιτική της Ε.Ε. που κατέστρεψε την παραγωγική μηχανή της χώρας...

      Συνεπώς η αναζήτηση του «πραγματικού χρέους» δεν έχει καμιά σημασία. Σημασία έχει μόνο η τιμωρία των υπευθύνων και για την επιμέτρηση της ποινής αλλά και τον καταμερισμό της δεν χρειάζονται λεπτομέρειες η τιμωρία είναι γνωστή και η έκταση της μεγάλη, χωρίς καν την αναζήτηση και όσων είναι αθώοι ή αμέτοχοι. Αυτοί ευθύνονται στο ακέραιο από τη συμμετοχή τους και μόνο.»

      ΑπάντησηΔιαγραφή