Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η απλότητα ... μιας ισότητας!


του Παναγιώτη Καρβέλη

Από τα μαθητικά μας χρόνια μάθαμε πως προκειμένου να ισχύει μια εξίσωση θα πρέπει τα δύο μέρη της να ισούται.
Στο πρώτο και όλας μάθημα "Μακροοικονομικής" στο Πανεπιστήμιο γνωρίσαμε μια βασική εξίσωση που μας βοηθά να αποκωδικοποιήσουμε το σύγχρονο δύσβατο οικονομικό περιβάλλον. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι το Εισόδημα(ΑΕΠ) μιας χώρας εν προκειμένω ισούται με τη κατανάλωση + τις επενδύσεις + τις δημόσιες δαπάνες + το εμπορικό της ισοζύγιο
Υ=C + I +G + NX

Ζούμε σε μια χώρα με τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και το οποίο τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα λεγομενά τους τουλάχιστον είναι η μείωση του ελλείμματος (δηλαδή η αύξηση της απόδοσης, δηλαδή η αύξηση και των δύο μερών της παραπάνω εξίσωσης) του ΑΕΠ.
Πως όμως θα γίνει αυτό ;

Έχοντας ως δεδομένο την εξίσωση Y= C+I+G+NX βλέπουμε πως προκειμένου να αυξηθεί το Υ(ΑΕΠ) της χώρας μας ( και να μειωθεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος) θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση (C), οι επενδύσεις (I), οι δημόσιες δαπάνες (G) και το εμπορικό ισοζύγιο (NX) να αυξηθούν και οι τέσσερις μεταβλητές ή έστω το αθροισμά τους να μας δίνει θετικό αποτέλεσμα.
Σήμερα στην Ελλάδα η πολιτική που εφαρμόζεται οδηγεί σε:

1) Εξαιτίας της περικοπής εισοδήματος ,μείωση της κατανάλωσης για την οποία αποδεικνύεται πως μια πτώση της κατά 1% προκαλεί 0,7% απευθείας μείωση του ΑΕΠ!
2) Εξαιτίας της ανυπαρξίας επενδυτικού νόμου και του δυσμενούς οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος, ανυπαρξία επενδύσεων ακόμη και φυγή ξένων κεφαλαίων σε γειτονικές χώρες.
Αλήθεια ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα η οποία ουσιαστικά έχει ήδη χρεοκωπήσει;
3) Μείωση των δημοσίων δαπανών αντί για αυξησή τους! Ο Κέϊνς προκειμένου οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν τη κρίση του 1930 υποστήριζε "βάλτε τους εργάτες να σκάβουν τρύπες και μετά να τις ξανακλείνουν", θέλοντας να τονίσει την αύξηση των δημ. δαπανών προκειμένου να κινηθεί η αγορά και να τονωθεί η οικονομία. Αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση μειώνει τις δημόσιες δαπάνες προκειμένου να εξασφαλίσει κάποια χρήματα στεγνώνοτας την αγορά, οδηγόντας την οικονομία στην ύφεση και τη κοινωνία σε μαρασμό.
4) Για το εμπορικό μας έλλειμμα τι να πούμε;
Δεν παράγουμε τίποτα στο οποίο να έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και ταυτόχρονα εισάγουμε τα ΠΑΝΤΑ από το εξωτερικό, από αγροτικά προϊόντα (ΝΑΙ αγροτικά προϊόντα προκειμένου να μένει η τιμή αγοράς στο χωράφι σε χαμηλά επίπεδα και ο εγχώριος παραγωγός να είναι μια ζωή ο φτωχός και ο εύκολος στόχος κάθε κωλοκυβέρνησης...) μέχρι είδη τεχνολογίας! Δεν εκμεταλλευόμαστε παραγωγικούς συντελεστές τους οποίους έχουμε σε αφθονία, αιολική και ηλιακή ενέργεια για παράδειγμα και κλεγόμαστε σα τις χήρες και τα ορφανά όταν αυξάνεται η τιμή της βενζίνης ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε η πρώτη χώρα στο κόσμο που θα απεξαρτιόταν από το πετρέλαιο!

Όλοι μιλούν για ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ, συστήθηκε πρόσφατα και υπουργείο. Κύριοι βάλτε κάτω τα κεφάλια και δουλέψτε, ο χρόνος σας δεν είναι ατελείωτος η υπομονή μας έχει εξαντληθεί!
Κι αν "όλοι μαζί τα φάγαμε τα λεφτά" αν εμείς φάγαμε μια φέτα ψωμί κάποιοι σοβαροί κύριοι πολιτικοί ριμάξανε το φούρνο!

Υπομονή , επιμονή και αισιοδοξία.
Καλημέρα από την όμορφη Πελοπόννησο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου