Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Τα επτά σενάρια αναδιάρθρωσης της Ελλάδας

Από: openmindnews.blogspot.com

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά επτά σενάρια αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα μελετά νομική εταιρία που δραστηριοποιείται σε ΗΠΑ, Ασία, Λ. Αμερική και Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Βήμα, τα επτά σενάρια αναδιάρθρωσης που εξετάζει η νομική εταιρία  είναι σε περίπτωση που η χώρα μας δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2013 χρονιά που ολοκληρώνεται το μνημόνιο και τελειώνει η βοήθεια των 110 δισ. ευρώ. Ωστόσο μεταξύ των σεναρίων είναι να προχωρήσει η χώρα σε αναδιάρθρωση πριν το 2013.

Μάλιστα, οι συντάκτες της έκθεσης βλέπουν ομοιότητες και διαφορές με αντίστοιχα εγχειρήματα του παρελθόντος σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, ο Ισημερινός, η Ρωσία, το Ιράκ, οι Φιλιππίνες και το Μεξικό.

Στην έκθεση τονίζεται πως υπάρχουν πλεονεκτήματα στην υπόθεση της Ελλάδας μολαταύτα επισημαίνεται πως η αναδιάρθρωση είναι πολύ επίπονη διαδικασία και για τις δύο πλευρές (δανειζόμενοι-δανειστές).

Τα 7 σενάρια όπως τα παρουσιάζει η εφημερίδα

Επίσημο: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές το 2013.

Υπέρ της εφικτότητας του σεναρίου αυτού επιχειρηματολογούν οι αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, καθώς και η ελληνική κυβέρνηση. Βάσει αυτού η Ελλάδα εφαρμόζοντας το μνημόνιο καταφέρνει την επιτυχή έξοδό της στις αγορές αν όχι το 2012, το 2013.

Αναδιάρθρωση πριν από το 2013

Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται έγκριση της ΕΕ και του ΔΝΤ και συμφωνία με τους πιστωτές.

Επιμήκυνση

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων, με σύμφωνη γνώμη των κατόχων ελληνικών ομολόγων από τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει «κούρεμα».

Πλήρης αναδιάρθρωση

Στην πλήρη αναδιάρθρωση περιλαμβάνεται σημαντικό «κούρεμα» και ταυτόχρονα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΕ-ΔΝΤ

Στο τέλος του μνημονίου η ΕΕ και το ΔΝΤ θα έχουν στα χέρια τους περίπου το 1/3 του χρέους της Ελλάδας.

Αναδιάρθρωση το 2013

Τα σενάρια στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές.

Αναδιάρθρωση των δανείων του ιδιωτικού τομέα.

Περιλαμβάνει σημαντικό κούρεμα στα ομόλογα των ιδιωτών.

Αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ιδιωτικού τομέα.

Σε αυτήν την περίπτωση είναι μειωμένες οι ζημιές του ιδιωτικού τομέα.

Η Ελλάδα τίθεται σε διεθνή κηδεμονία.

Περιλαμβάνει νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ, με νέο μνημόνιο. Σταδιακά το χρέος προς ιδιώτες περνά στην ΕΕ και το ΔΝΤ

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Από τη δικτατορία των Συνταγματαρχών....στη δικτατορία των Οικονομικών Αγορών και του ΔΝΤ!!.

Από: openmindnews.blogspot.com

ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ: ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός
“Ο σύγχρονος πόλεμος σχεδιάστηκε ώστε να ελαχιστοποιήσει την φυσική επαφή: ρίχνοντας βόμβες από 15.000 μέτρα εξασφαλίζεται ότι δεν “νιώθει” κανείς τι κάνει. Παρόμοια δουλεύει και το σύγχρονο οικονομικό μάνατζμεντ: Αναπαυόμενος κανείς σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, μπορεί πολύ εύκολα να υπαγορεύει πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές των πληθυσμών χωρίς να το πολυσκεφτεί...”
Τζ. Στίγκλιτζ, Νόμπελ Οικονομίας 2001
Καταρχήν, δεν είναι καθόλου τυχαία η αγάπη του ΔΝΤ για τους απανταχού την Γην δικτάτορες. Οι θεμελιωτές του νεοφιλελευθερισμού στάθηκαν ενεργοί υποστηρικτές των δικτατορικών καθεστώτων. Ο Μίλτον Φρίντμαν, "πάπας" του νεοφιλελευθερισμού και ηγέτης της "σχολής του Σικάγο", υπήρξε σύμβουλος του αιμοσταγούς δικτάτορα τηης Χιλής Πινοσέτ. Ο Χάγιεκ, ο οικονομολόγος που έστρωσε το χαλί για την οοικονομική πολιτική που εφάρμοσε η Θάτσερ, δήλωνε το 1981 για το καθεστώς της Χιλής: "Ένας δικτάτορας μπορεί να διοικεί φιλεθεύθερα, όπως μια δημοκρατική κυβέρνηση μπορεί να διοικεί χωρίς ίχνος φιλελευθερισμού. Προσωπικά προτιμώ μια φιλελεύθερη δικτατορία παρά μια δημοκρατία χωρίς φιλελευθερισμό".


Σύμφωνα με ένα κεντρικό αξίωμα του νεοφιλελευθερισμού, οι ελεύθερες αγορές εξασφαλίζουν τη βέλτιστη κατανομή των πόρων, και άρα την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας. Παρά την εμφανή αποτυχία σε κάθε σχεδόν περίπτωση που εισάγεται περισσότερη ελέυθερη αγορά, και την απορρύθμιση που αυτή φέρνει, οι νεοφιλελεύθεροι επιμένουν: οι πόροι δεν κατανέμονται βέλτιστα γιατί αυτό που φταίει είναι ότι χρειάζεται απόλυτα αδέσμευτη αγορά! Έτσι, μεταθέτουν την υποτιθέμενη κοινωνία της αφθονίας σε κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον, και στην πορεία αυτή προς τη νεοφιλελεύθερη "Γη της επαγγελίας" οφείλουν να διαλύσουν όλες τις "αντιδραστικές δυσκαμψίες", εννοώντας τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.
Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της θεωρίας της μηδενικής αναγκαστικής ανεργίας. Σύμφωνα με τον νομπελίστα Ρ. Λούκας, "μαχητή της νεοκλασικής μακροοικονομικής θεωρίας" κατά δήλωσή του (δηλαδή νεοφιλελεύθερου), η μόνη ανεργία που υπάρχει είναι η εθελοντική! Με άλλα λόγια, ο άνεργος είναι κάποιος ο οποίος έχει επιλέξει να αυξήσει τον ελεύθερό του χρόνο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι το εισόδημά του εξαφανίζεται!
Ο Στίγκλιτζ σχολιάζει ότι το ΔΝΤ κατά κανόνα προσλαμβάνει τους τεχνοκράτες του από πανεπιστήμια που προωθούν την παραπάνω θεωρία. Προφανώς, επειδή στην πραγματική ζωή δεν μπορούν να αγνοούν εντελώς την ανεργία, και βάσει της θεωρίας τους δεν πρέπει να υπάρχει ανεργία, αφού οι αγορές ρυθμίζονται μόνες τους, το πρόβλημα βρίσκεται κάπου αλλού: σε υποχθόνιους πολιτικούς που ανακατεύονται στην λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, άπληστα συνδικάτα κ.λπ. Καταλήγοντας: αν υπάρχει ανεργία, πρέπει να μειωθούν οι μισθοί και να γίνει πιο ευέλικτη η εργασία!
Το ΔΝΤ βαφτίζει τους καταπιεσμένους καταπιεστές! Η ιδέα είναι απλή και δοκιμασμένη: καταδικάζεις τα συνδικάτα, τους συνδικαλιστές και την φιλοεργατική νομοθεσία σαν καταπιεστικούς μηχανισμούς. Τα συνδικάτα, λένε, φτιάχτηκαν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα καλοληρωμένων εργαζομένων ενάντια στα συμφέροντα των πολλών. Η Παγκόσμια Τράπεζα το 1995, έγραφε στο World Development Report:
"Οι αυστηροί κανονισμοί στην εργασιακή ασφάλεια απειλούν εκείνους τους μισθωτούς που εργάζονται σε αποκλεισμένους τομείς της οικονομίας, απειλούν τους άνεργους... Υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ότι αυτοί που ωφελούνται από την κοινωνική ασφάλιση -συνήθως καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι- το κάνουν σε βάρος των υπόλοιπων εργαζομένων (...) Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα συνδικάτα συμπεριφέρονται σαν μονοπώλια για να εξασφαλίσουν καλύτερους μισθούς και εργασιακές συνθήκες, σε βάρος των κεφαλαιούχων, των καταναλωτών και των ασυνδικάλιστων εργαζομένων".

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Προσεγγίσεις στην ηθική


Οι φιλόσοφοι ανά τους αιώνες διαφωνούσαν συνεχώς για την φύση του καλού και του κακού. Στη Δυτική φιλοσοφία έχει δημιουργηθεί ένας διαχωρισμός ο οποίος από τη μία πλευρά προσεγγίζει την ηθική είτε ως αρχές, καθήκοντα και δικαιώματα είτε από υπό τη σκοπιά των συνεπειών. Και οι δύο προσεγγίσεις ανταποκρίνονται στην αντιλήψεις που έχουμε για την ηθική στη σύγχρονη εποχή.

Επίσης είναι αλήθεια ότι στην προσπάθεια μας να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση στο οποιοδήποτε  θέμα προκύπτει αναλογιζόμαστε τις συνέπειες της κάθε ενδεχόμενης λύσης. Δυστυχώς κάθε λύση έρχεται αντιμέτωπη με πρακτικά ερωτήματα ενώ πιθανές υβριδικές λύσεις έρχονται αντιμέτωπες με το ερώτημα που αφορά την προτεραιότητα που δίνεται σε κάθε προσέγγιση της ηθικής.


Δεοντολογία

Η δεοντολογία είναι μία προσέγγιση της ηθικής η οποία δίνει έμφαση στα καθήκοντα, τα δικαιώματα και τις αρχές. Στην ηθική της δεοντολογίας το καλό και το κακό εντοπίζονται στην πράξη καθεαυτή ανεξάρτητα από τις συνέπειες τις πράξης. Οι δεοντολογικές προθέσεις παίρνουν συχνά τη μορφή μιας λίστας από πράξεις που πρέπει ή δεν πρέπει να γίνονται.


Ελευθεριακή προσέγγιση


Για τους ελευθεριακούς, η διατήρηση της ελευθερίας της ατομικής επιλογής είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για την ανάλυση της ηθικής. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση η ζωή αποκτά νόημα μόνο όταν είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε επιλογές για τον εαυτό μας και να επωμιζόμαστε τις αντίστοιχες συνέπειες, καλές ή κακές. Από αυτή την άποψη ο ρόλος ενός κράτους πρέπει να είναι περιορισμένος σε βασικές λειτουργίες όπως η εθνική άμυνα, η προστασία των ιδιοκτησιών και η επιβολή της νομοθεσίας. Μία πλήρως ελευθεριακή κοινωνία θα μάθαινε τα μέλη της να έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους διατηρώντας τις ατομικές ελευθερίες τους με σεβασμό προς τις ατομικές ελευθερίες τρίτων προσώπων. Αυτή είναι η ιδανική κατάσταση η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Συνεπειολογική προσέγγιση

Στη συνεπειολογική προσέγγιση υπάρχει η αποδοχή ότι μία πράξη είναι καλή όταν τα αποτελέσματα της είναι καλά. Το καλό και το κακό δεν καθορίζονται από την πράξη καθεαυτή αλλά από τα αποτελέσματα της. Με αυτή τη λογική υπάρχουν "καλά" και "κακά" ψέματα αφού το ψέμα κρίνεται από τις συνέπειες του και όχι από την καθεαυτή ύπαρξη του. Βέβαια σε αυτή την προσέγγιση τίθεται το εξής ερώτημα: Για ποιον πρέπει να είναι καλά τα αποτελέσματα μιας πράξης? Με λίγα λόγια εμμέσως πλην σαφώς αποδεχόμαστε ότι από τη στιγμή που κάποια αποτελέσματα μιας πράξης είναι "καλά" για μία κοινωνική ομάδα ταυτόχρονα δεν θα είναι καλά για κάποια άλλη.


Ωφελιμιστική προσέγγιση

Στην ωφελιμιστική προσέγγιση μία πράξη είναι ηθική από την στιγμή που από αυτήν επωφελείται η πλειοψηφεία των ατόμων της ομάδας την οποία στοχεύει η πράξη. Από την άλλη πλευρά δημιουργείται το ερώτημα που αφορά τα άτομα τα οποία αποτελούν τη μειονότητα σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρέπει να αποτελούν για πάντα τη μειονότητα ή το συμφέρον των πολλών πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να μετριάζεται προκειμένου να μην δημιουργούνται διακρίσεις και εντάσεις σε μια κοινωνική ομάδα?


Υ.Γ: Το κείμενο είναι βασισμένο σε αποσπάσματα του βιβλίου Human Resource Management, Sarah Gilmore and Steve Williams, 2009, Oxford: Oxford University Press.

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Πάτρα: Επίθεση στον Νομπελίστα James Watson!

Από: openmindnews.blogspot.com
Επίθεση από είκοσι περίπου αντιεξουσιαστές δέχτηκε την στιγμή που μιλούσε στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών,  ο Νομπελίστας James Watson.

Οι αντιεξουσιαστές κρατούσαν κοντάρια και ένας εξ αυτών προσπάθησε να πλησιάσει τον καθηγητή. Ομως δέχθηκε την επίθεση από άλλους φοιτητές οι οποίοι τελικά κατάφεραν να τον... κατεβάσουν άρον άρον από το χώρο. Ομως ένας καθηγητής και ένας φοιτητής τραυματίστηκαν.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών θα διερευνήσει πειθαρχικά το θέμα. Η εκδήλωση διεκόπη, ενώ οι είκοσι νεαροί αποδοκιμάστηκαν από το σύνολο των παρευρισκομένων στην αίθουσα. Οι ίδιοι υποστήριζαν πως ο "πατέρας" της διπλής έλικας του DNA είναι ρατσιστής.

Αυτή είναι η κατάντια του σύγχρονου ελληνικού Πανεπιστημίου!

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Η Γερμανία βοηθάει Ελλάδα Ιρλανδία και Πορτογαλία για να σώσει τις τράπεζες της



 Σε άρθρο του "Economist" διαβάζουμε τα εξής:

"Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας, η Deutsche Bank και η Commmerzbank έχουν εκπληκτικά χαμηλή έκθεση στις κυβερνήσεις τις Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Έχουν στην διάθεση τους λιγότερο από 6 δισεκατομμύρια ευρώ (8.7 δις δολάρια) του κυβερνητικού χρέους από τις τρεις αυτές χώρες. Αλλά η συνολική έκθεση του Γερμανικού τραπεζικού συστήματος ξεπερνάει τα 27 δις ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 21 δις ευρώ βρίσκονται σε μικρές και όχι τόσο υγιείς Γερμανικές τράπεζες όπως η δημόσια τράπεζα Landesbanken. Χαρακτηρίζονται από χαμηλά κέρδη και έτσι δεν μπορούν με ευκολία να καλύψουν πιθανές απώλειες και τα κεφάλαια τους είναι μικρά και αποτελούνται μερικώς από υβριδικά χρέη τα οποία υπό διαφορετικές συνθήκες είναι πιθανό να σταματήσουν να λογίζονται ως κεφάλαια."

Στον επίλογο του άρθρου αναφέρεται πως:

"Πιθανές παύσεις πληρωμών των χρεών από τις κυβερνήσεις θα έκρυβαν πολλά παραπάνω από αναδιαρθρώσεις στα κυβερνητικά ομόλογα των Γερμανικών τραπεζών. Θα μπρούσε να οδηγήσει σε παύση πληρωμών από πολλές Γερμανικές τράπεζες. Οι τράπεζες στις 3 χώρες που χρήζουν διάσωσης χρωστούν τα διπλάσια σε σχέση με τις κυβερνήσεις. Συνολικά η το χρέος αυτών των χωρών προς την Γερμανία αγγίζει τα 230 δις ευρώ. Αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο αν τελικά και η Ισπανία αντιμετωπίσει πρόβλημα με τις οφειλές της προς την Γερμανία. Η Ισπανία χρωστάει στην Γερμανία τα 3/4 των οφειλών της Ελλάδας της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας μαζί".



Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Στο 15,1% το επίσημο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα!

 Από: openmindnews.blogspot.com
Το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο 2011  ανήλθε σε 15,1%, έναντι 11,3% τον Ιανουάριο 2010 και 14,8% το Δεκέμβριο 2010. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιανουάριο 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.267.584 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 756.795 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.302.315 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 178.159 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (μείωση 4,0%) ενώ αυξήθηκαν κατά 33.820 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 (αύξηση 0,8%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 189.663  άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (αύξηση 33,4%)  και κατά 23.149 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 (αύξηση 3,2%).
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΛ. ΣΤΑΤ statistics.gr.

Δημοσίευμα της "Die Zeit" για χρεοκωπία της Ελλάδας...

Το άρθρο της Γερμανικής εφημερίδας αναφέρει τα eξής:

«Oσες περικοπές κι αν κάνουν όμως οι χώρες σε κρίση, το χρέος συνεχίζει να μεγαλώνει. Για παράδειγμα, η Ελλάδα. Μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια έχει κανονιστεί πού θα πρέπει η χώρα να επιφέρει περικοπές. Οι Eλληνες θα πρέπει να εφαρμόσουν "μια εκτεταμένη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση", να περικόψουν τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, να αυξήσουν τους φόρους και να ιδιωτικοποιήσουν τις κρατικές επιχειρήσεις. Κάθε τρεις μήνες φτάνει στην Αθήνα ένα κλιμάκιο ελεγκτών και εξετάζει την πρόοδο που έχει γίνει. Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, αλλά δεν πετυχαίνει τους στόχους. Τα φορολογικά έσοδα υστερούσαν στα τέλη Φεβρουαρίου κατά ένα δισ. ευρώ σε σχέση με το πρόγραμμα.

Η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να χαθεί η εμπιστοσύνη. Μέχρι πριν από δύο χρόνια οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να δανείσουν στους Έλληνες "ζεστό" χρήμα. Τώρα η χώρα είναι αποκομμένη από τις κεφαλαιαγορές – και μάλιστα για περισσότερο χρόνο απ’ όσον υπολόγιζε. Στην πραγματικότητα, οι Eλληνες θα έπρεπε του χρόνου να δανειστούν από επενδυτές 26,7 δισ. ευρώ. Αλλά αυτό δεν το πιστεύει πλέον κανείς. Είναι "εξαιρετικά απίθανο" να έχει η χώρα το 2012 πρόσβαση στις αγορές, λένε ευρωπαϊκοί κυβερνητικοί κύκλοι. Αν οι Eλληνες δεν λάβουν μέχρι τότε νέα δανειακή βοήθεια, θα πρέπει να κηρύξουν πτώχευση.

Θα είναι δύσκολο να πεισθούν οι Γερμανοί να στείλουν και άλλα χρήματα φορολογουμένων στο Νότο, όπως και οι αναπτυσσόμενες χώρες, που συμμετέχουν στη βοήθεια μέσω του ΔΝΤ. Ακόμα και η όρεξη της Αθήνας θα είναι πιθανότατα περιορισμένη. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εξαρτάται από τις δόσεις του δανείου, για να χρηματοδοτεί τη λειτουργία του κράτους. Του χρόνου όμως θα μπορεί μάλλον να καλύπτει η ίδια τα έξοδα για τους μισθούς, την κοινωνική ασφάλιση και τις υποδομές.

Η χώρα χρειάζεται επιπλέον χρήματα για να αποπληρώσει τα λήγοντα κρατικά ομόλογα και τα τοκοχρεολύσια. Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων όμως θα έφευγε στο εξωτερικό, επειδή πολλά από τα κρατικά ομόλογα τα κατέχουν ξένες τράπεζες. Πολύ πιθανό η Αθήνα να αφήσει άδειες τις τράπεζες, παρά να βάλει τη θηλιά νέων δανείων και να εκχωρήσει και άλλη εθνική κυριαρχία στις Βρυξέλλες. Από τώρα κιόλας εκδηλώνονται πολλές αντιδράσεις για όσα επιβάλλει η ΕΕ.

Το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας θεωρείται στο μεταξύ αντιμετωπίσιμο. Η ΟΝΕ είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο. Υπάρχει ένας μηχανισμός διάσωσης, που μπορεί να λειτουργήσει, αν κινδυνεύσουν να "κολλήσουν" και άλλες χώρες. Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – πρόσφατα η Commerzbank στη Γερμανία – μπόρεσαν να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. "Μια στάση πληρωμών στην Ελλάδα δεν θα αναποδογυρίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα", δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης τράπεζας.

Αν και για την ΕΕ η αναδιάρθρωση χρέους δεν τίθεται επισήμως ως ζήτημα, ήδη κυκλοφορούν τα πρώτα σενάρια. Γίνεται λόγος για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή για εθελοντική παραίτηση από τις απαιτήσεις. Εσωτερικές εκτιμήσεις θεωρούν πιθανά και άλλα βήματα, όπως τη διαγραφή 40 με 50% των απαιτήσεων των πιστωτών, προκειμένου η χώρα να πατήσει και πάλι στα πόδια της. Οίκοι αξιολόγησης στοιχηματίζουν ακόμα και σε περικοπή μέχρι 70%. Σ’ αυτή την περίπτωση η Γερμανία θα έπρεπε να επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος. Τα τεράστια ποσά καταθέσεων των γερμανών πολιτών επενδύθηκαν και στην Ελλάδα, το γερμανικό κράτος φέρει το κύριο βάρος της δανειακής βοήθειας, που σε περίπτωση χρεοκοπίας επίσης δεν θα αποπληρωθούν πλήρως και η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος μεριδιούχος της ΕΚΤ, που επαναγόρασε ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ.

Στο τέλος, η χρεοκοπία των Ελλήνων μπορεί να κοστίσει ακριβότερα από τη διάσωσή τους»


Πηγή: newsbeast.gr



Αρθρογραφία της πλάκας...

Διαβάζουμε σε άρθρο του cosmo.gr που έχει να κάνει με αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του κου Λοβέρδου: "Λίγο πιο σοβαρή τροπή πήρε η αποδοκιμασία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στο ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων, αφού από τα αυγά που εκτοξεύτηκαν, τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα. "

Καλά δεν ντρέπεστε λίγο? πραγματικά μπορεί κάποιος να μου πει πώς μπορεί κάποιος να τραυματιστεί (ακόμα και ελαφρά) από ένα αυγό??? Σε αυτή τη χώρα τα έχουμε δει όλα πλέον...


Το δέντρο και το δάσος... (Όταν στρουθοκαμηλίζουμε συνειδητά)

Στο εξής άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα από τα αγαπημένα σπορ των Νεοελλήνων το γνωστό και ως "Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω".

Σε χθεσινό άρθρο του Cosmo.gr διαβάζουμε ότι "Αυξημένα εμφανίζονται τα έσοδα του ΟΑΣΑ από τις πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών." Πιο παρακάτω στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται ότι  "Πιο αναλυτικά, σημειώθηκε αύξηση τον Μάρτιο του 2011 σημειώθηκε αύξηση 7,6%  συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2010".


Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε το δέντρο (τα έσοδα του ΟΑΣΑ σε έναν συγκεκριμένο μήνα του τρέχοντος έτους σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περσινού χρόνου-για τους υπόλοιπους μήνες ούτε λόγος) και χάνουμε το δάσος (τα συνολικά έσοδα των ΜΜΜ για όλο τον χρόνο).

Σε σημερινό άρθρο του in.gr όμως διαβάζουμε πως φέτος υπάρχει "κατακόρυφη πτώση  στα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών". Όπως αναφέρει το άρθρο στα στατιστικά στου στοιχεία:

"Υψηλότατες αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα έσοδα παρουσιάζουν φέτος οι αστικές συγκοινωνίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2011, τα έσοδα από κόμιστρα της ΕΘΕΛ, των ΗΛΠΑΠ, των ΗΣΑΠ, της ΑΜΕΛ, του Μετρό και του ΟΑΣΑ έφτασαν τα 51 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στόχος του επιχειρησιακού προγράμματος ήταν να έκλεινε το τρίμηνο με έσοδα από εισιτήρια και κάρτες ύψους τουλάχιστον 88 εκατ. ευρώ.

Η απόκλιση των εσόδων φτάνει το 60% και ναρκοθετεί την μετέπειτα πορεία των αστικών συγκοινωνιών, καθώς αφ' ενός τον Ιούλιο ξεκινά η «δρακόντειος σπάθη» του Συμφώνου Ευθύνης και αφετέρου, σύμφωνα με το νέο νόμο, το κράτος θα χρηματοδοτεί μόνο το 40% του λειτουργικού ελλείμματος των εταιριών".

Σε αυτό το σημείο πρέπει να διαλέξουμε τι θέλουμε. Ενημέρωση αποσπασματική που να έχει ως σκοπό τον εξωραϊσμού του εκάστοτε υπουργείου ή την απλή αλήθεια ακόμα και αν αυτή δεν μας ευχαριστεί?



Εκτός ασφαλιστικής κάλυψης φάρμακα πρώτης ανάγκης

Σύμφωνα με το άρθρο του Cosmo.gr "από τις 2 Μαΐου οι πολίτες θα καταβάλλουν το συνολικό ποσό της αξίας και οι γιατροί θα απαγορεύεται να συνταγογραφούν φάρμακα της αρνητικής λίστας για τα οποία θα ζητείται η συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου στο κόστος τους".

Η λίστα περιλαμβάνει τα εξής σκευάσματα:

Τα αναλγητικά SALOSPIR 500, ASPIRIN EXTRA 650+65 και KALMOL EXTRA
* Τα αντιισταμινικά PHENERGAN και CLARITYNE,
*Το επίσης αναλγητικό BUSCOPAN
*Τα αποχρεμπτικά / αντιβηχικά BISOLVON, MUCOSOLVAN, MUCOTHIOL, TUCLASE, SINECOD και TREBON -Ν
*Το ρινικό αποσυμφορητικό RONDEC
*Τα αντισηπτικά στόματος HEXALEN και OROCIL
*Τα αντιμικροβιακά για την αντιμετώπιση της ακμής DALACIN, INDOXYL, CLINDAMYCIN και ZUMILIN
*Τα φάρμακα για δερματικές παθήσεις FUCIDIN-H, BETNOVATE-C και DERMOL
*Τα αντισηπτικά BETADINE και CETAVLON,
*Το XENICAL κατά της παχυσαρκίας
*Το καθαρκτικό LAXATOL
*Τα αγγειοπροστατευτικά ΟPINO και DAFLON
*Τα αντισυλληπτικά GRACIAL, TRIGYNERA και NORLEVO
*Τα φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας VIAGRA, LEVITRA και CIALIS
*Τα φάρμακα κατά της άνοιας NOOTROP, OXYNIUM και TEBOKAN
*Τα σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος ZYBAN, CHAMPIX, NICOPATCH και NICORETE, όπως επίσης το κατά της ναυτίας VOMEX
*Οι βιταμίνες NEUROBION, EVIOL, BESIX, AQUASOL και VITORANGE
*Το τοπικό αναισθητικό XYLOCAINE και τα οφθαλμιατρικής χορήγησης CATALIN, COLDAN και GARAMAT.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τρόικα σε κυβέρνηση: "Πάρτε μέτρα τώρα!"



Πιέσεις ασκεί η τρόικα στην Ελλάδα προκειμένου να ληφθούν νέα μέτρα σύμφωνα με άρθρο του www.in.gr. Επίσης στο άρθρο αναφέρονται οι έμμεσοι εκβιασμοί που δέχεται η Ελλάδα καθώς όπως διαμηνύει η τρόικα «αν δεν διορθωθεί η πορεία, τότε η δόση της βοήθειας του Ιουνίου, θα καταβληθεί μόνο με πολιτική απόφαση».

Παρά το γεγονός ότι το 87% των δαπανών του προυπολογισμού είναι "ανελαστικό" (μισθοί, συντάξεις κλπ) η τρόικα θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα. Αλλά προφανώς αυτό δεν απασχολεί την τρόικα (και πολύ φοβάμαι ούτε την κυβέρνηση).

Τα στελέχη της τρόικας στις συσκέψεις που είχαν στο Γενικό Λογιστήριο ανέφεραν πως «ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων» ενώ τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχαν στη σύσκεψη σχολίασαν πως: «Ό,τι αγγίζουμε πλέον καίει, όλα τα μέτρα που προτείνουν είναι φωτιά». Δικό μου σχόλιο είναι πως τα στελέχη του υπουργείου οικονομικών θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά ποια κοινωνική τάξη θα επιβαρύνουν καθώς ο μέσος Έλληνας πολίτης έχει ήδη επωμιστεί πολλά περισσότερα από αυτά που αναλογικά έπρεπε να του προσαφθούν.


Την ίδια στιγμή διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει για το πώς θα παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο για τη χώρα µέρος του οποίου αποτελεί το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας 2012-2015. Αναφέρεται επίσης πως "υπάρχουν πολλές εκκρεµότητες ειδικά στο σκέλος που αφορά την προστασία της κοινωνικής συνοχής και ειδικότερα τα μέτρα για την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων."

Η τρόικα λαλεί κι εμείς χορεύουμε...


 




Πρόσω ολοταχώς για αναδιάρθρωση του χρέους η Ελλάδα (Βloomberg-βίντεο)

Ο Neel Kashkari, επικεφαλής του τομέα νέων επενδύσεων της Pimco υπογραμμίζει(βίντεο):

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αθηναίων Parody...!

Από: openmindnews.blogspot.com

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας ο Φώτης Προβατάς πήρε το λόγο και ξεκίνησε επίθεση εναντίον του πρώην δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, τον οποίο κατηγόρησε για τα πεπραγμένα στο δήμο κατά τη διάρκεια της θητείας του, κατακρίνοντας τους πρώην και νυν συνεργάτες του κ. Κακλαμάνη.
Εκείνη την ώρα πήρε το λόγο ο Ψινάκης που είπε
: "Τελειώνετε μας ζαλίσατε" για να απαντήσει ο Προβατάς: "Ορίστε οι συνεργάτες του κυρίου Κακλαμάνη, ο κ. Ψινάκης, το πρωτοπαλίκαρο την ημέρα της κατάληψης της Κοτζιά από τους συμβασιούχους".
Η απάντηση ήρθε "πληρωμένη" από τον Ψινάκη: "Ποιο πρωτοπαλίκαρο; να τους ηρεμήσω προσπάθησα. Κάτσε κάτω μωρή κουλή, που θα με πεις και πρωτοπαλίκαρο. Κάτσε κάτω, γιατί δεν ξέρεις τι λες", για να συνεχίσει τις φωνές ο Προβατάς και τον Ψινάκη να συνεχίζει "Θα καθίσεις κάτω μωρή κοντή;, όλο γο κ γο (αναφερόμενος στο ρ που δεν μπορεί να πει ο Προβατάς)".
Φυσικά και ξέσπασαν γέλια στην αίθουσα, ενώ ούτε ο δήμαρχος, Γ. Καμίνης, μπορούσε να συγκρατηθεί κάτι που δεν πρέπει να ικανοποίησε και ιδιαίτερα τον Προβατά, που θα ήθελε σίγουρα κάποιον να τον βοηθήσει να βγει από τη δύσκολη θέση.
Νωρίτερα, ο Ψινάκης είχε πάρει και πάλι το λόγο για να ζητήσει από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι πιο αυστηρός, για να επιβάλλει την τάξη στην συνεδρίαση, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να το κάνει και μια νηπιαγωγός.
phgh:parapolitika

Η Ελλάδα των ρεκόρ... (Τότε και τώρα)




Το τώρα...

Στο σημερινό άρθρο του "Αγγελιοφόρου" διαβάζουμε ότι η τιμή της βενζίνης εκτινάσσεται στα ύψη. Χαρακτηριστικά το άρθρο αναφέρει ότι "...χτες η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στο 1,693 ευρώ το λίτρο, ενώ η ανώτατη εκτινάχτηκε στο 1,889 ευρώ το λίτρο!". Επίσης το άρθρο επισημαίνει ότι οι παραπάνω τιμές μας καθιστούν την 9η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη χωρίς όμως να υπολογίζονται οι φόροι στην συγκριτική έρευνα!

και το τότε...

Το άρθρο του "Αγγελιοφόρου" με κάνει να θυμάμαι με νοσταλγία το όχι και τόσο μακρινό 2005. Γιατί? Γιατί όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από αυτό το άρθρο την χρονιά εκείνη η χώρα μας είχε την χαμηλότερη τιμή στην αμόλυβδη στην Ευρώπη (1.02 ευρώ/λίτρο) και την τρίτη χαμηλότερη τιμή στο ντίζελ (0.99 ευρώ/λίτρο).  

Οπότε μέσα σε 5 χρόνια και κάτι μήνες η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε περίπου 75.58%!!! Και φυσικά ας έχουμε κατά νου ότι η νέα αύξηση στα καύσιμα αναμένεται να επιφέρει ντόμινο αυξήσεων σχεδόν σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΟΧΙ στο συγκεκριμένο μνημόνιο

του Παναγιώτη Καρβέλη*
openmindnews.blogspot.com

Όπως όλοι γνώριζουμε περίπου πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση συνεπικουρούμενη από το ΛΑ.Ο.Σ και τη Ντόρα Μπακογιάννη αποφασίσε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τρέχουσες δανειακές τις υποχρεώσεις, με απλά λόγια ώστε η χώρα να αποφύγει τη πτώχευση. Η Ελλάδα πήρε από το νεοσύστατο «μηχανισμό στήριξης» το ποσό των 110 δις ευρώ, τότε αρκετοί ευρωπαίοι οικονομολόγοι διατύπωσαν την απόψη πως η Ελλάδα άνοιξε τη «κερκόπορτα» στο ΔΝΤ (δηλαδή στην Αμερική) ώστε να έχει λόγο στα οικονομικά των χωρών της ευρωζώνης. Κρίνοντας από την εξέλιξη της ιστορίας είχαν δίκιο καθώς λίγους μήνες μετά η Ιρλανδία και προχτές μόλις η Πορτογαλία δέχτηκαν τη «βοήθεια» του μηχανισμού και επιβεβαίωσαν το ρόλο τους ως P.I.G.S.
Για τους μη γνωρίζοντες ως «pigs» δηλαδή γουρούνια χαρακτηρίζονται οι χώρες της ευρωζώνης με τις πιο αδύναμες οικονομίες Portugal , Ireland, Greece , Spain .
Μέχρι στιγμής μόνο η Ισπανία «διαφεύγει τη σύλληψη από το ΔΝΤ» να δούμε αν τελικά θα γλιτώσει.
Από την υπογραφή του μνημονιού μέχρι και σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά έχει χυθεί πολύ μελάνι και έχουν χαθεί πολλές ώρες σε ατέρμονες τηλεοπτικές συζητήσεις. Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει πως δεν υπήρχε άλλη λύση και έπρεπε να επιλέξει μνημόνιο ή χρεοκωπία καθώς παρέλαβε μια καταχρεωμένη χώρα. Η ΝΔ καταγγέλει το μνημόνιο καθώς οδηγεί σε ύφεση, ανεργία και δεν λύνει το πρόβλημα της χώρας αντίθετα το επιδεινώνει. Το ΛΑΟΣ «παίζει μπάλα» με όλους και η Ντόρα Μπακογιάννη ως πόντιος πιλάτος, δημιούργησε νέο κόμμα, πετάει πετραδάκια στη τζαμαρία και παριστάνει την αθώα περιστερά.
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στον Οκτώβριο του 2009. Το ΠΑΣΟΚ με προεκλογικό σύνθημα το «λεφτά υπάρχουν» και ευαγγελιζόμενο παροχές προς τους αδυνάτους  και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις πάνω από το πληθωρισμό ,παίρνει την εξουσία με 11 μονάδες διαφορά από τη διαλυμένη από τα σκάνδαλα ΝΔ του Κώστα Καραμανλή. Τότε το spread (επιτόκιο δανεισμού) για τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα ήταν στις 133 μονάδες βάσης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός πλέον θα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό, να δώσει δηλαδή στο λαό αυτά που υποσχέθηκε τι να λάβεις όμως παρά του μη έχοντος;
Τότε ακολουθόντας την προσφιλή τακτική όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα ρίχνει όλο το φταίξιμο στο προκατοχό του. Οι εκφράσεις «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα» , « δεν υπάρχει σάλιο», «μαζί τα φάγαμε τα λεφτά» φτάνουν στα αυτιά των δανειστών μας. Το ελληνικό επιτόκιο δανεισμού «τρέχει» σε ξέφρενο ρύθμο και στους επόμενους μήνες φτάνει και ξεπερνάει τις 900 μονάδες βάσης. Η κρίση χρέους μετατρέπεται σε κρίση δανεισμού και η κυβέρνηση δέσμια και των δικών της λαθών σύρεται μια ώρα γρηγορότερα στο καταδικαστικό μνημόνιο.
Ένα χρόνο τώρα λοιπόν όλοι αναλωνόμαστε σε κοκκορομαχίες για το ποιός φταίει και αν τελικά μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το μνημόνιο.
Κατά τη γνώμη μου οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δυστυχώς στερούνται σοβαρότητας , τη δύσκολη αυτή στιγμή θεωρώ πως βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος!
Το πρόβλημα βρίσκεται όχι στο μνημόνιο , αλλά στο συγκεκριμένο μνημόνιο. Για να γίνω πιο σαφής θεωρώ πως η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα αναγκαζόταν να υπογράψει κάποια δανειακή σύμβαση αντίστοιχη του σημερινού μνημονίου. Το είχε δηλώσει στη βουλή των ελλήνων άλλωστε το Μαίο του 2009 ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος « πως αν δε συμβεί αλλαγή στα οικονομικά της χώρας σε 1 χρόνο από σήμερα δε θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές», δυστυχώς η κυβέρνηση Καραμανλή φοβούμενη το πολιτικό κόστος δεν αντέδρασε τότε και λίγους μήνες μετά ουσιαστικά παραιτήθηκε. Τότε μπήκε το «νερό στο αυλάκι» για την επερχόμενη χρεωκοπία της χώρας.
Κατά την αποψή μου το πρόβλημα βρίσκεται στο συγκεκριμένο μνημόνιο και στους όρους δημοσιονομικής συρρίκνωσης που αυτό έχει φέρει, συρρικνώνοντας έτσι και τα εισοδήματα στη χώρα βυθιζοντάς την σε ύφεση μεγαλύτερη και του 7%!
Πιστεύω πως ο Γ. Παπανδρέου έπεσε μέσα στη παγίδα που είχε στήσει ο ίδιος για τη ΝΔ και μαζί του έπεσε και όλη η Ελλάδα. Δυσφήμισε τη χώρα τόσο πολύ στο εξωτερικό μόνο και μόνο για να γίνει αρεστός στο κομματικό του πυρήνα που τελικά αναγκάστηκε να υπογράψει ότι κείμενο του έδιναν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο Γιώργος Παπανδρέου υπέγραψε το μνημόνιο πιεζόμενος τόσο πολύ από τις συγκυρίες χωρίς ουσιαστικά να καταλαβαίνει τι υπογράφει! Απόδειξη το πόσο πάλεψε πρόσφατα να μειώσει το επιτόκιο δανεισμού των 110 δις ευρώ κατά 1% κάτι και που πέτυχε.
Κλείνοντας, θέλω να ξανατονίσω πως κατά την αποψή μου πρόβλημα δεν αποτελεί ο όρος μνημόνιο ,αλλά το συγκεκριμένο ντροπιστικό και τοκογλυφικό μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση.
Δυστυχώς , η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας μας ολοένα και θα αγριεύει χωρίς να υπάρχει ακόμα το παραμικρό φως για έξοδο από το τούνελ της ύφεσης. Εύχομαι μόνο να βρεθούν σύντομα οι «κατάλληλοι τιμονιέρηδες» οι οποίοι θα διαπραγματευτούν σκληρά, δε θα διστάσουν και να εκβιάσουν τους δανειστές μας για  τη σταθερότητα του ευρώ και της ευρωζώνης και στο τέλος τουλάχιστον να γλιτώσουμε τη χρεοκωπία.


* ο Παναγιώτης Καρβέλης είναι οικονομολόγος, μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Απόστολος Κακλαμάνης: «Κατάρρευση της οικονομίας θα σημάνει απώλεια Εθνικών συνόρων»!






Ανησυχητικά επικριτικός για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας, ο Απόστολος Κακλαμάνης μιλώντας από το βήμα της Βουλής και αναφερόμενος στις φήμες για κυβερνήσεις προσωπικοτήτων ή τεχνοκρατών δήλωσε πως αν αυτές φτάσουν στο σημείο να εμπεδωθούν στη συνείδηση του ελληνικού λαού τότε όχι μόνο θα υπάρξει κατάρρευση της οικονομίας αλλά και απώλεια Εθνικών συνόρων!

O πρώην πρόεδρος της Βουλής, κάλεσε ακόμη τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς, όπως είπε, μια χώρα υπό κατάρρευση δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί το Αιγαίο και τη Θράκη.

«Εάν η χώρα δεν σταθεί όρθια αυτό το διάστημα κι αν οι βλακείες περί κυβερνήσεων προσωπικοτήτων, τεχνοκρατών, όλα αυτά που στο λαό καθημερινά εντυπώνονται στη συνείδηση συνεχιστούν, καταλαβαίνετε ότι μία κατάρρευση της οικονομίας θα είναι κατάρρευση της χώρας» επεσήμανε ο Απόστολος Κακλαμάνης.

«Και δεν είμαι κανένας εθνικιστής, όπως μου έλεγαν από την αμερικάνικη πρεσβεία, στο CBS, ότι ηγούμαι των εθνικιστών του ΠΑΣΟΚ, αλλά η Θράκη και το Αιγαίο δεν μπορούν να τύχουν υπεράσπισης από μία χώρα που είναι υπό κατάρρευση! Θα σημαίνει εθνική τραγωδία, εάν όλοι αντί να είναι, όπως είπα, ''τρεις λαλούν και δυο χορεύουν'', αν όλοι δεν καταλάβουμε και ομαδικά και ατομικά κυρίως την ευθύνη».


πηγή: Defencenet

Η δημοκρατική συνείδηση και οι ...μπαχαλάκηδες!!!

Διαβάζω με έκπληξη στο εξής άρθρο πως ο αντιπρόεδρος Πάγκαλος αναφερόμενος στις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του Πασοκ στο νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, θεωρεί πως τα μέλη της ΚΟ επηρεάζονται από την εκλογική τους βάση ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "μεταξύ των βουλευτών υπάρχει η τάση, κάποιοι να δέχονται πολύ εύκολα τις πιέσεις που τους ασκούνται". 

Και αναρωτιέμαι... τι έπρεπε δηλαδή να κάνουν? να μην επηρεάζονται? Έστω ότι είμαι βουλευτής και με έχει εκλέξει ένα σύνολο 100 ατόμων. Αν αυτοί οι άνθρωποι διαφωνούν με μια πολιτική εγώ τι πρέπει να κάνω? να τους γράψω εκεί που δεν πιάνει μελάνι και να κάνω ό,τι θέλω? Θα συμφωνήσω ότι σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως ένα πολιτικός να πρέπει να πάρει αποφάσεις οι οποίες να μην είναι αρεστές σε πολλούς από τους ψηφοφόρος του. Αλλά αυτό που σχολιάζω αρνητικά στην προκειμένη περίπτωση είναι ο στιγματισμός εκ μέρους του κυρίου Πάγκαλου των δημοκρατικών ενστίκτων των συναδέλφων του και όχι το αν αποφάσισαν σωστά ή όχι οι συνάδελφοι του.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε κινήθηκε και ο εκπρόσωπος τύπου του Πασόκ, ο κος Πεταλωτής ο οποίος χαρακτήρισε "γνωστούς μπαχαλάκηδες" τους πολίτες που αποδοκίμασαν τον κο Καστανίδη στο Μεσολόγγι. Για του λόγου το αληθές σας παραθέτω και το βίντεο με τις αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του κου Καστανίδη για να διαπιστώσετε ποιοι είναι οι "μπαχαλάκηδες"(από την φρασεολογία περίμενα να δω αλλαλάζοντες κουκουλοφόρους να κραδαίνουν μαδέρια).



Τα μέτρα δεν επαρκούν-Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και γης προτείνει ο "Economist"

Σε άρθρο του "Economist" στις 07/04/2011 διαβάζουμε ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση έχουν αποδώσει ελάχιστα ενώ παράλληλα προτείνεται ως έξοδος από την κρίση η πώληση δημόσιας ελληνικής γης και δημόσιων περιουσιακών στοιχείων. Χαρακτηριστικά παραθέτω τα ακόλουθα:

"Αλλά η αληθινή πηγή απαισιοδοξίας είναι ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος των μέτρων λιτότητας. Πριν από ένα χρόνο το σχέδιο πρέβλεπε ότι το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 4% το 2010 και 2,5% το 2011. Ωστόσο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4.5% το 2010 και Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών προβλέπει ότι θα μειωθεί κατά 3,2 το 2011. Η ανεργία αυξήθηκε από 9% στα μέσα του 2009 σε 14.2% στο τελευταίο τέταρτο του 2010 και αναμένεται να φτάσει περίπου στο 15.5% για αυτό τον χρόνο (βλέπε Πίνακα 1)"


Παρακάτω συνεχίζει:

"Η δυσφορία ήταν αναπόφευκτη με δεδομένα τις μειώσεις στις δαπάνες και τις μεγάλες αυξήσεις στους φόρους... υπήρξαν μειώσεις μισθών της τάξης του 15%-20% για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, μειώσεις πάνω από 10% στις συντάξεις και επώδυνες αυξήσεις στο Φ.Π.Α και σε άλλους φόρους. Κι άλλα επώδυνα μέτρα έρχονται: 3 χρόνια πάγωμα μισθών για τους μισθούς στο δημόσιο και η μισθοδοτική κατάσταση της κυβέρνησης (payroll) θα μειωθεί από 800,000 που ήταν το 2009 σε 650,000 το 2013". (δική μου σημείωση: δεν αναφέρεται όμως κάπου τι θα απογίνουν αυτές οι 150,000 ατόμων που δεν θα συμπεριλαμβάνονται στα payroll)

"... οι δημοσιονομικοί αριθμοί είναι χειρότεροι από αυτούς που είχαν προβλεφθεί. Στα σίγουρα, το σημείο εκκίνησης είναι χειρότερο από αυτό που είχε προβλεφθεί τον περασμένο Μάιο. Στο τέλος του προηγούμενου χρόνου το έλλειμμα αναθεωρήθηκε από 13.6% σε 15.4% και το δημόσιο χρέος από 115% του ΑΕΠ σε 127% του ΑΕΠ. Επίσης η πρόοδος στη μείωση του ελλείμματος για το 2010 ήταν μικρότερη από την προβλεπόμενη. Εκτιμάται ότι είναι στο 10.6% του ΑΕΠ ενώ ο αρχικός στόχος ήταν το 8.1%. Το χρέος αυτή τη στιγμή είναι στο 145% του ΑΕΠ (βλέπε Πίνακα 2)".


Το άρθρο κλείνει αναφέροντας ότι από τη στιγμή που δεν αποδίδουν τα μέτρα της κυβέρνησης, οι μόνες εναπομείνουσες λύσεις είναι η εκποίηση δημόσιας γης και δημόσιας περιουσίας. Συνοπτικά η ανεργία αυξάνεται, οι μισθοί και συντάξεις μειώνονται, τα μέτρα δεν αποδίδουν και η μόνη ελπίδα για την Ελλάδα κατά τον "Economist" είναι να βγάλει στο σφυρί εκτάσεις της και λοιπές δημόσιες περιουσίες...

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Μια διεφθαρμένη συνουσία...

του Παναγιώτη Καρβέλη

Σήμερα ζούμε τη χειρότερη στιγμή της ιστορίας μας ως χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη, μισθοί μειώνονται , φόροι αυξάνονται και ο πληθωρισμός καλπάζει με τρελό ρυθμό. Το ΔΝΤ μας έχει βάλει τα δυο πόδια σε ένα παππούτσι , οι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνουν , τα χειρότερα έρχονται και εμείς ασχολούμαστε αν πέτυχε το παστίτσιο στην εκπομπή της Μανωλίδου , αν έκανε καλά τη φιγούρα του ο Τρύφωνας Σαμαράς και σε ποιόν έδωσε τη "χρυσή τηλεόραση" για τη καλύτερη κοτσάνα που είπε κάθε απόγευμα στον Άλφα ο κίναιδος ο Μουτσινάς!
Θα μου πείτε ,εσύ ρε Καρβέλη έχεις λύσει τα θεματά σου και ασχολείσαι με την οικονομία και πως θα σώσουμε τη χώρα ;
To ζήτημα κατά τη γνώμη μου είναι να ακούγονται αυτές οι απόψεις μπας και ξυπνήσουν κάποιοι κοιμησμένοι εγκέφαλοι .Τουλάχιστον ας λογικευτούμε σε αυτή τη χώρα , αν δε μπορέσουμε τελικά να σωθούμε.
Ο λόγος που φτιάχτηκε αυτό το ιστολόγιο είναι ακριβώς αυτός να ακούγονται όλες οι απόψεις , να ακούγεται με σεβασμό και η διαφορετική άποψη. Να υπάρχει ένας χώρος όπου να μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα.
Ως μεταπτυχιακός φοιτητής ζω σε μια επαρχιακή πόλη , όπως η Τρίπολη στην οποία καθημερινά συναντώ τεράστιες αντιθέσεις. Από τη μια τεράστια ανεργία στους νέους και τις νέες της ηλικίας μου , παιδιά με πτυχία και ξένες γλώσσες να μην μπορούν να βρουν μια στοιχειώδη εργασία των 600-700 ευρώ και να εξαρτώνται μετά από τόσες σπουδές ακόμα από τους γονείς τους.
Από την άλλη βλέπω ένα μεγάλο αριθμό ντόπιων ηλικίας 40-60 ετών να είναι δημόσιοι υπάλληλοι , 12:30 κάθε μέρα να πίνουν το καφέ τους ( άραγε ποιός δουλεύει και ποιός πληρώνει;) και πέρα βρέχει!
Με άλλα λόγια οι γονείς έμμεσα αδιαφορούν για τα ίδια τους τα παιδιά και απαξιώνουν τους κόπους και τις σπουδές τους.
Το τραγικότερο όλων είναι να βλέπεις κάτι πρώην βλαχοδημάρχους των οποίων οι δήμοι ενώθηκαν με το κεντρικό δήμο Τρίπολης ελέω Καλλικράτη στις 3 το μεσημέρι σε ουζερί της πόλης , να τους ζητάς μια καρέκλα από το τραπέζι τους και να σου λένε με ύφος καρδιναλίου " πάρτην αλλά χαριστικά!!!".
"Ποιός είσαι ρε χοντρομακάκα , βλαχοδήμαρχε που θα μου μιλήσεις με ύφος σαν να είσαι ο Πάπας της Ρώμης και θα μου κάνεις τη μεγάλη χάρη να μου δώσεις τη καρέκλα την οποία και δε χρειάζεσαι;" έτσι μου ήρθε να του πω σήμερα το μεσημέρι...
Αλλά πρώτον δε θα έβγαινε και τίποτα καθώς ο τύπος φαινόταν από χιλιόμετρα ο κλασσικός κρατικοδίαιτος , κιλιόδουλος τεμπέλης που το μυαλό του έχει σαπίσει από την απραξία . Οπότε τζάμπα θα έχανα τα λόγια μου και δεύτερον είναι πελάτης σε μαγαζί που δουλεύει ένας φίλος και θα ήταν μαλακία να τον χάσει λόγω εμού του "ακραίου" . Είναι και δύσκολες εποχές...

"Πήραν οι ασήμαντοι αξία , τίποτα δεν έχει σημασία τώρα πλέον ζούμε στην ουσία μια διεφθαρμένη συνουσία..." όπως έχει τραγουδήσει και ο Νότης!

Η απλότητα ... μιας ισότητας!


του Παναγιώτη Καρβέλη

Από τα μαθητικά μας χρόνια μάθαμε πως προκειμένου να ισχύει μια εξίσωση θα πρέπει τα δύο μέρη της να ισούται.
Στο πρώτο και όλας μάθημα "Μακροοικονομικής" στο Πανεπιστήμιο γνωρίσαμε μια βασική εξίσωση που μας βοηθά να αποκωδικοποιήσουμε το σύγχρονο δύσβατο οικονομικό περιβάλλον. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι το Εισόδημα(ΑΕΠ) μιας χώρας εν προκειμένω ισούται με τη κατανάλωση + τις επενδύσεις + τις δημόσιες δαπάνες + το εμπορικό της ισοζύγιο
Υ=C + I +G + NX

Ζούμε σε μια χώρα με τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και το οποίο τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα λεγομενά τους τουλάχιστον είναι η μείωση του ελλείμματος (δηλαδή η αύξηση της απόδοσης, δηλαδή η αύξηση και των δύο μερών της παραπάνω εξίσωσης) του ΑΕΠ.
Πως όμως θα γίνει αυτό ;

Έχοντας ως δεδομένο την εξίσωση Y= C+I+G+NX βλέπουμε πως προκειμένου να αυξηθεί το Υ(ΑΕΠ) της χώρας μας ( και να μειωθεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος) θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση (C), οι επενδύσεις (I), οι δημόσιες δαπάνες (G) και το εμπορικό ισοζύγιο (NX) να αυξηθούν και οι τέσσερις μεταβλητές ή έστω το αθροισμά τους να μας δίνει θετικό αποτέλεσμα.
Σήμερα στην Ελλάδα η πολιτική που εφαρμόζεται οδηγεί σε:

1) Εξαιτίας της περικοπής εισοδήματος ,μείωση της κατανάλωσης για την οποία αποδεικνύεται πως μια πτώση της κατά 1% προκαλεί 0,7% απευθείας μείωση του ΑΕΠ!
2) Εξαιτίας της ανυπαρξίας επενδυτικού νόμου και του δυσμενούς οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος, ανυπαρξία επενδύσεων ακόμη και φυγή ξένων κεφαλαίων σε γειτονικές χώρες.
Αλήθεια ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα η οποία ουσιαστικά έχει ήδη χρεοκωπήσει;
3) Μείωση των δημοσίων δαπανών αντί για αυξησή τους! Ο Κέϊνς προκειμένου οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν τη κρίση του 1930 υποστήριζε "βάλτε τους εργάτες να σκάβουν τρύπες και μετά να τις ξανακλείνουν", θέλοντας να τονίσει την αύξηση των δημ. δαπανών προκειμένου να κινηθεί η αγορά και να τονωθεί η οικονομία. Αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση μειώνει τις δημόσιες δαπάνες προκειμένου να εξασφαλίσει κάποια χρήματα στεγνώνοτας την αγορά, οδηγόντας την οικονομία στην ύφεση και τη κοινωνία σε μαρασμό.
4) Για το εμπορικό μας έλλειμμα τι να πούμε;
Δεν παράγουμε τίποτα στο οποίο να έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και ταυτόχρονα εισάγουμε τα ΠΑΝΤΑ από το εξωτερικό, από αγροτικά προϊόντα (ΝΑΙ αγροτικά προϊόντα προκειμένου να μένει η τιμή αγοράς στο χωράφι σε χαμηλά επίπεδα και ο εγχώριος παραγωγός να είναι μια ζωή ο φτωχός και ο εύκολος στόχος κάθε κωλοκυβέρνησης...) μέχρι είδη τεχνολογίας! Δεν εκμεταλλευόμαστε παραγωγικούς συντελεστές τους οποίους έχουμε σε αφθονία, αιολική και ηλιακή ενέργεια για παράδειγμα και κλεγόμαστε σα τις χήρες και τα ορφανά όταν αυξάνεται η τιμή της βενζίνης ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε η πρώτη χώρα στο κόσμο που θα απεξαρτιόταν από το πετρέλαιο!

Όλοι μιλούν για ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ, συστήθηκε πρόσφατα και υπουργείο. Κύριοι βάλτε κάτω τα κεφάλια και δουλέψτε, ο χρόνος σας δεν είναι ατελείωτος η υπομονή μας έχει εξαντληθεί!
Κι αν "όλοι μαζί τα φάγαμε τα λεφτά" αν εμείς φάγαμε μια φέτα ψωμί κάποιοι σοβαροί κύριοι πολιτικοί ριμάξανε το φούρνο!

Υπομονή , επιμονή και αισιοδοξία.
Καλημέρα από την όμορφη Πελοπόννησο!

Η ηθική πτώχευση της Ελλάδας...


Θα σταθώ σε δύο γεγονότα που συνέβησαν τις περασμένες ημέρες τα οποία καταδεικνύουν την ηθική πτώχευση της Ελλάδας. Κάποιοι από εσάς θα διαρήξετε τα ιμάτια σας και θα πείτε ότι πρόκειται για ηθική πτώχευση της πολιτικής ηγεσίας και όχι της Ελλάδας. Με τη σειρά μου θα σας απαντήσω η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας είναι καθρέπτης των πολιτών της καθώς εκλέγεται από αυτούς (στο παρελθόν τους είχα ψηφίσει και εγώ για να τα λέμε όλα με το όνομα τους). Η αλήθεια μερικές φορές πονάει... Το πρώτο βήμα για την αλλαγή είναι να αποδεχτούμε τα δεδομένα...

Το πρώτο γεγονός στο οποίο θα ήθελα να σταθώ είναι το νομοσχέδιο του υπουργού Παπακωνσταντίνου για τη νομιμοποίση του ηλεκτρονικού τζόγου. Ευτυχώς όπως θα διαβάσετε και στο εν λόγω άρθρο το νομοσχέδιο συνάντησε την αντίδραση μεγάλης μερίδας βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Παπακωνσταντίνου επέλεξε να  παρουσιάσει το νομοσχέδιο στις 07/04/2011 ημέρα όπου τα ΜΜΕ είχαν απεργία... Τυχαίο? Το αφήνω στην κρίση σας...

Αλλα ας πάμε λίγα χρόνια πίσω...Αρχές του 2005... Επί κυβέρνησης Σημίτη ο βουλευτής του Πασόκ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ καθώς είχε βιντεοσκοπηθεί να παίζει "φρουτάκια" σε καφετέρεια της Πάτρας. Η απορία μου είναι η εξής: Τι άλλαξε από τότε? Τι μεσολάβησε και κάτι που τότε επέσυρε τη διαγραφή ενός βουλευτή τώρα επιχειρείται να ξαναγίνει νόμιμο? Προσωπικά νομίζω πως αν τύχει και περάσει το νομοσχέδιο (που το απεύχομαι) τότε το ΠΑΣΟΚ ωφείλει έγγραφη συγγνώμη στον πρώην βουλευτή του. Και η πίτα ολόκληρη και ο γάϊδαρος χορτάτος δεν γίνεται... Σύμφωνα με τον υπουργό όμως  "“ο τζόγος υπάρχει. Γιατί να μην εισπράττει το κράτος 700 εκ. ευρώ ετησίως;". Και η πορνεία υπάρχει, και τα ναρκωτικά υπάρχουν... So fucking what δηλαδή? Τέλος μέσα στα πλαίσια της λογικής του αγαπημένου μας υπουργού θα πρότεινα να νομιμοποιήσει τα ναρκωτικά και στη συνέχεια να καταναλώσει αξιοσέβαστη μερίδα προκειμένου να την ακούσει στερεοφωνικά και να συνεχίσει το θεάρεστο νομοθετικό έργο του...

Το δεύτερο γεγονός στο οποίο θα ήθελα να σταθώ είναι το προσχέδιο νόμου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων (Το άρθρο είναι του Δελαστίκ) που παρουσίασε ο υπουργός Λοβέρδος. Νόμιζα ότι αυτά τα σέναρια ήταν επιστημονικής φαντασίας και υπήρχαν μόνο σε ταινίες όπως το "Repo Men". Τι μας λέει με λίγα λόγια το προσχέδιο νόμου? Το εξής απλό... Μέχρι στιγμής αν κάποιος ήθελε να γίνει δωρητής οργάνων έκανε μία αίτηση όπου συμπλήρωνε κάποια στοιχεία κλπ κλπ. Τώρα θα γίνεται το ακριβώς αντίθετο!!! Θα θεωρείται ο κάθε πολίτης δωρητής οργάνων εκτός και άν έχει υπογράψει δήλωση που θα συνοδεύεται από το γνήσιο της υπογραφής στην οποία θα δηλώνει το αντίθετο!!!

Ίσως να σας φαίνεται απλό και κάτι για το οποίο δεν αξίζει να γίνεται μεγάλη φασαρία. Το ιδεολογικό υπόβαθρο πίσω από ένα τέτοιο προσχέδιο νόμου είναι τουλαχιστον μεσαιωνικού χαρακτήρα.Θα σας επισημάνω ενδεικτικά τα εξής. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που κατάφερε ο Διαφωτισμός ως κίνημα ήταν η αυτοδιάθεση των ανθρώπων. Μέχρι τότε οι βασιλείς και οι τοπικοί φεουδάρχες είχαν διακιώματα ζωής και θανάτου πάνω στους υπηκόους τους. Ο Διαφωτισμός όμως μετέτρεψε τον άνθρωπο από υπήκοο σε πολίτη με δικαιώματα και υποχρεώσεις και με βασική την αρχή της αυτοδιάθεσης. Στη δική μας περίπτωση η αυτοδιάθεση καταργείται αφού από τη στιγμή της γέννησης μας το σώμα μας θα είναι κρατική περιουσία εκτός και αν δηλώσουμε την αντίθεση μας!!!Με λίγα λόγια η αυτοδιάθεση πάει περίπατο καθώς τίθεται εκτός νόρμας!!!

Επίσης αν το πάμε ένα μικρό βήμα παραπέρα όλοι αντιλαμβανόμαστε το τί θα επακολουθήσει και πως θα ανθήσει το παραεμπόριο οργάνων με απότατο σκοπό το κέρδος. Θα σας φέρω ένα απλό παράδειγμα. Έστω ότι είμαι άστεγος...Ένας από τους πολλούς που είναι στο κέντρο της Αθήνας, και μπαίνω εσπευσμένα στην εντατική... Ποιος μου εγγυάται ότι θα έχω την απαραίτητη ιατρική μέριμνα προκειμένου να είμαι και πάλι υγειής και ότι οι γιατροί δεν θα με αφήσουν να πεθάνω σαν σκυλί επειδή ο Χ πλούσιος θα έχει ανάγκη μεταμόσχευσης του νεφρού μου ή της καρδιάς μου? Τα συμπεράσματα δικά σας...















Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Ανεργία... (Και μη χειρότερα...)

Σε άρθρο της 07/04/2011 του Cosmo.gr diavazoume oti ο κύριος Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔY δήλωσε από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη την ίδια μέρα τα ακόλουθα:
  1. Η επίσημη ανεργία έφτασε το 2010 στο 15%, που αντιστοιχεί περίπου σε 730.000 άνεργους και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2012 στο 20-22%, δηλαδή θα ξεπεράσει το 1.200.000 άνεργους.
  2. Εως και 199,15% είναι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν το 2011 σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
  3. Κατά 1.121,45% αυξήθηκαν, τους πρώτους 2 μήνες του 2011 σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής μετά από συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη ενώ, για το ίδιο διάστημα, η αύξηση φτάνει στο 2.725% για τις συμβάσεις που άλλαξαν με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

    Μέσα σε όλα αυτά ο υπουργός Χρυσοχοΐδης (όχι αυτός αλλά αυτός) δήλωνε στις 28/03/2011 σε συνέντευξη του στο Βloomberg:

    "We are trying to create a Greece that is friendly to investment. Many businesses that didn’t have a healthy foundation will close during this crisis. The issue is to avoid strong ones closing because of a lack of available bank finance"

     Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το άρθρο οι επιχειρήσεις που έχουν προτεραιότητα για διάσωση είναι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (που στην συνείδηση μου έχουν γίνει αστικός μύθος καθώς θυμάμαι από μικρό παιδί να αναφέρεται στο όνομα τους. Θα πρότεινα να γραφεί η "Ναυπηγοελευσινιάδα" τιμής ένεκεν.), η Alpha Bank και η Emporiki Bank SA.

    Με λίγα λόγια μικροαστέ φίλε μου, που τυχαίνει να μην είσαι ιδιοκτήτης τράπεζας η ναυπηγείων, δεν σε βλέπω καλά...



Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Απεχθές χρέος και Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους

Εδώ και μήνες ακούμε αριστερά και δεξιά την φράση "απεχθές χρέος"... Τί είναι όμως το απεχθές χρέος και πως αυτό συνδέεται με την Ελλάδα και με την Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους?


Στη βάση του το απεχθές χρέος είναι το χρέος το οποίο καλείται να πληρώσει ο λαός ενώ δεν φταίει αυτός για τη δημιουργία του. Για να χαρακτηριστεί ένα χρέος ως "απεχθές" πρέπει να πληρεί 3 προϋποθέσεις:

  1. Το καθεστώς της χώρας να προχώρησε στη σύναψη δανείου χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση του λαού.
  2. Τα χρήματα από το δάνειο να σπαταλήθηκαν σε δραστηριότητες που δεν ωφέλησαν τους πολίτες της χώρας
  3. Ο πιστωτής/δανειστής να ήταν ενήμερος για την προϋπόθεση 2 αλλά να επέδειξε αδιαφορία η οποία εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του.
    H Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους είναι μια πρωτοβουλία πολιτών η οποία έχει ως σκοπό αφενός την εύρεση των ηθικών αυτουργών που έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το τέλμα και αφετέρου (και επί της παρούσης πιο σημαντικό) να προσδιοριστεί πως δημιουργήθηκε το χρέος και ποιο μέρος αυτού του χρέους πρέπει να πληρώσουμε και ποιο όχι (απεχθές χρέος). Πάγια αρχή των ανθρώπων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι η επιτροπή που θα σχηματιστεί να είναι εξωκοινοβουλευτική (για ευνόητους λόγους).

    Όλοι μας ακούμε για χρέος, όλοι κάνουμε εικασίες για το πως προέκυψε αλλά κανείς δεν γνωρίζει με λεπτομέρειες το "τί και πώς". Πολύ απλά γιατί δεν συμφέρει το πολιτικό κατεστημένο. Είναι πολύ πιθανό, η παραπάνω πρωτοβουλία να προκαλέσει την αποδόμηση του πολιτικού κατεστημένου. Σε αυτό το σημείο θα αναφερθώ στο ποίημα του Παλαμά "Ο Γκρεμιστής"... "Των πρωτογέννητων καιρών η πλάση με τ' αγρίμια ξανάρχεται. Καλώς να ρθή. Γκρεμίζω την ασκήμια."


    Κλείνοντας θα ήθελα να σας παροτρύνω να υπογράψετε κι εσείς διαδικτυακά την πρωτοβουλία στον παρακάτω σύνδεσμο. Είναι καθήκον όλον μας.

    Πρωτοβουλία για την Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους

    Η αντισυνταγματικότητα του μνημονίου





    Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε μερικούς από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους το μημόνιο είναι αντισυνταγματικό. Δεν είμαι συνταγματολόγος ούτε νομικός, γι' αυτό θα επικαλεστώ τα λεγόμενα του καθηγητή συνταγματικού δικαίου Γεώργιου Κασιμάτη από την ιδρυτική διακήρυξη της Σπίθας στις 01/12/2010 στο ίδρυμα Κακογιάννη ( βλέπε βίντεο). Ο καθηγητής επισημαίνει τα ακόλουθα:


    • Στο μνημόνιο γίνεται λόγος για παραίτηση από οποιαδήποτε ένσταση εθνικής κυριαρχίας. Αυτό έχει σαν άμεση συνέπεια την αποδοχή ενδεχόμενης κατάσχεσης ελληνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών (έδαφικές ή θαλάσσιες εκτάσεις, υπηρεσίες, οργανισμούς) σε περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές της.
    • Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή Κασιμάτη όλες οι συμφωνίες που υπογράφθηκαν παραβίασαν όλες τις θεμελειώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου αλλά και του ελληνικού Συντάγματος.
    • Τέλος το πιο σημαντικό είναι ότι το μνημόνιο δεν ψηφίστηκε ούτε από τη Βουλή αλλά ούτε κλήθηκε ο λαός σε δημοψήφισμα όπως ορίζεται από το ελληνικό Σύνταγμα. 
    Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
    •  Για ποιο λόγο κανένα ελληνικό κόμμα δεν πρωτοστάτισε ώστε να αναδειχθεί το μείζων θέμα συνταγματικότητας και καταπάτησης δημοκρατικών αρχών?
    • Ποιος ήταν ο ρόλος των ΜΜΕ στην συγκεκριμένη περίπτωση?
    • Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν οι οι προαναφερθέντες αν όχι αυτά του ελληνικού λαού?
    Όλοι κρινόμαστε από την Ιστορία. Ελπίζω όμως το παρόν σύνολο της πολιτικής ηγεσίας να κριθεί πρώτα από τον ελληνικό λαό πριν λογοδοτήσει στην Ιστορία.
     


        Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

        Καλή αρχή!

        Καλησπέρα σε όλους σας από το μακρινό Aberdeen της Σκωτίας,

        Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί μία προσπάθεια αφύπνισης συνειδήσεων και ενημέρωσης. Στοχεύει στην δημιουργία συνθέσεων και αντιθέσεων όπου μοναδικός κοινός γνώμονας θα είναι δημιουργία συνειδητοποιημένων πολιτών ικανών να διεκδικήσουν την Ελλάδα για τους ίδιους και για τις μελλοντικές επερχόμενες γενιές από την κατοχική κυβέρνηση αυτού του τόπου και από τις ξένες δυνάμεις που επιβουλεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας υπόσταση. Όπως αναφέρεται και στην επικεφαλίδα του άρθρου είναι ένας χώρος συμμετοχικής δημοκρατίας και ελεύθερης έκφρασης. Η συμμετοχική δημοκρατία θα εκφραστεί με τη συμμετοχή και άλλων ατόμων στη συγγραφή άρθρων και στις γενικότερες πρωτοβουλίες που θα δημιουργούνται ενώ παράλληλα τα σχόλια είναι ανοικτά για όλους.

        Σε αυτό το ταξίδι δεν θέλουμε θεατές, θέλουμε συνταξιδιώτες. Ήρθε ο καιρός η σπίθα να γίνει πυρκαγιά.

        Φιλικά,
        ninemos